divendres, 14 de novembre del 2008

Festival de LLum al Ganges

Vam sortir en una barca quan començava a caure la llum, eram cuatre de de fora i una familia hindú, els avis, una fill casat i la seva dona, la germana i dos nets, tots en romeria vam anar al riu per uns carrerons estretisims fins el riu. Nosaltres vivim a un dels ultims ghats. En arribar-hi, el sol s´estaba ponen, i ja havien ences tots els llumets de colors que penjaben de tot arreu, i el ghat estaba ple de gent, el color del ambient era molt bonic.

Vam pujar tots a la barca i a rem riu avall va manar d´un ghat al seguent, i l´altre , i l´altre…., tots els edificis estaban il.luminats amb llumets de colors. Mentre s´anava fent fosc, poc a poc a cada ghat es van anar encenen petites llanties de mantega, mils de puntets de foc repartidas per les escalas fent linias impecablement rectas, i dibuixos de llum en las parets que baixen dels edificis a las escalas. Ple a vessar de gent, diuen que baixan als ghats un milliò de persones, no es  podían comptar, ni havia tanta de gent, tots disfrutan i pregan a tots els deus hindus, per que vinguesin al Ganges.

Vam tirar fins uns ghats mes avall del Main Ghat, pasan per tres ghats crematoris que tenien un munt de morts esperan en la vora del riu, fen el seu ultim bany.

Al tornar l´espectacle s´havia mutiplicat per que anavan començan las Pujas ghat rera ghat, que son cerimonies fetas per Bramans, amb oracions cants, ofrenas de foc i flors, en que tothom participa amb recolliment i espectació. Es fan cada dia a las 6.30 del mati i la tarda, pero ahir eran molt mes grans.

Las familias fan petitas pujas de foc a las escalas dels seus ghats preferits, amb tot de rituals amb las mans sobre de les sevas llanties, i encare que sembli imposible tots tenen el seu troset d´escala. Desde el riu es veu com un  gran formiguer de persones llummets, foc, i cuets tiran molts cuets, per que encare tot s´ilumini molt mes.

Hi ha música a tota castanya a tots els ghats desde mantras cantats a xumba –xumba hindi, boliwood, i mes.

I aquí he estat jo, disfrutan de l´emoció del viatge per el riu, en un dels dies mes especials per la gent de Varanasi, no ho podrè oblidar mai, ha sigut molt especial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada